1A Eerste leerjaar A - keuze STEM

Behaal je het getuigschrift van het basisonderwijs, dan start je in het eerste leerjaar A.

Lees de volledige infobrochure

Klik hier om de volledige brochure te lezen!
Klik op de afbeelding hierboven om de infobrochure te lezen.

Waarom deze richting kiezen?

Heb je een breed interesseveld met een voorkeur voor wetenschappen, techniek en wiskunde? Schrikt studeren je niet af? Ga je theoretische uitdagingen niet uit de weg? Dan ben je de ideale kandidaat voor de deze keuze.

STEM verwijst naar de internationale afkorting voor Science, Technology, Engineering, Mathematics’. Je krijgt de kans om zelf aan wetenschappelijk en technisch onderzoek te doen. Zo zetten we heel sterk in op samenwerkend en onderzoekend leren.

Flexuur

Verdieping en/​of remediëring voor Nederlands, wiskunde of Frans, afgewisseld met een maandelijks klasuur. In dit klasuur komen 21ste-eeuwse vaardigheden, sociale vaardigheden, ICT, leren leren, mediawijsheid, verkeersveiligheid … aan bod.

Talentuur

Tijdens het talentuur kan je kennismaken met en je verdiepen in iets wat je echt interesseert. Je kiest per semester uit de volgende ateliers.

Atelier-K

Atelier-K met de K van klei en keramiek, doorspekt met de nodige creativiteit.
Werk je graag met je handen en hou je van dingen creëren? Dan is dit atelier zeker iets voor jou. In dit atelier gaan we aan de slag met de vier oerelementen (aarde, water, lucht en vuur), die we samen zullen brengen om iets nieuws te creëren: KLEI is namelijk materiaal dat je kunt rollen, draaien, persen, gooien, krassen, kleuren, snijden en kneden tot het de vorm aanneemt van je persoonlijke ideeën.
In dit atelier gaan we de verschillende technieken van kleibewerking stap voor stap ontdekken aan de hand van gerichte opdrachten, maar met de nodige artistieke vrijheid, waarbij jij de vorm, de kleur, de textuur … van je eigen werkstuk zal bepalen.
Ben jij de creatieveling die we volgend jaar mogen ontmoeten?

Crea-atelier

Zit jouw hoofd ook vol fantasie en 1001 wervelende ideeën? Bouw je graag de vreemdste constructies en vind je het cool om te assembleren en te bricoleren? Ben je gefascineerd door de hippe wereld van graffiti en street art? Misschien wil jij ook wel eens kennismaken met Roa en Bué? Vind je het uitdagend om eens op een gezicht, arm of been (bodypainting) te schilderen? Ontdek je graag vreemde culturen, die jou inspiratie geven voor kleurrijke schilderijen en vreemde geboetseerde wezens? Ga je graag op ontdekking naar unieke, stille of bewegende beelden (fotografie of animatie)? En zou je dolgraag eens virtueel willen tekenen met een VR-bril?
Dan is het crea-atelier iets voor jou!

Codingatelier

Hou je van computers en wil je graag leren hoe een computer denkt? Gaat je hart sneller kloppen bij de gedachte aan een zelf ontworpen spel of website? Dan is het codingatelier perfect voor jou! We beginnen van nul en leren programmeren met het programma Scratch. Op het einde starten we met code typen in html, om zo een website te kunnen maken.

Dans- en yoga-atelier

Beginnen jouw benen automatisch te bewegen wanneer je een toffe beat hoort? Vind jij het belangrijk om je lichaam volledig te gebruiken en je geest scherp te houden? Wil je je creativiteit gebruiken om eventueel zelf een leuke choreografie te maken? Dan is dit talentuur iets voor jou!
Tijdens het dans- en yoga-atelier gaan we samen de mooiste dans- en yogaroutines tot leven wekken. Stapsgewijs zullen jullie nieuwe technieken leren, yogaoefeningen uitvoeren, dansstijlen ontdekken en … zelf een dans creëren! 

Drama-atelier

Droom jij ervan om op een podium te schitteren of om je eigen verhaal tot leven te brengen? Dan is het drama-atelier iets voor jou! We gaan in dit atelier aan de slag met woord en beeld om bekende, maar ook eigen verhalen te brengen.
In dit atelier brengen we de acteur of actrice in jou naar boven door te werken aan mimiek, lichaamstaal, uitspraak en improvisatie.
Daarnaast heb je natuurlijk ook een verhaal nodig. In dit atelier bekijken we de opbouw en de structuur van een verhaal, om zo ons eigen toneelstuk te schrijven.

Muziekatelier

Muziek de moedertaal van het hart”, spreken met een instrument of al je emoties leggen in die ene favoriete song, bestaat er nog iets mooiers?

  • Je verdiept je in een instrument.
  • Je zingt, solo of in groep.
  • Je vertaalt je emoties naar een eigen song.
  • Je beluistert en bespreekt muziek.

Sportatelier

Zit je graag in je luie zetel en ben je liever niet te moe? Dan ben je bij ons niet aan het juiste adres!
Wij zijn op zoek naar leerlingen die sportief zijn en graag nieuwe dingen ontdekken. We willen ons in het sportatelier vooral bezighouden met sporten die tijdens de lo-les niet aan bod komen. Een unieke kans dus om minder bekende sporten te leren kennen.
Misschien iets voor jou?

Verhalen- en cultuuratelier

Ben je gefascineerd door fantastische verhalen over grote helden uit het verleden? Dan is dit talentuur zeker iets voor jou! Via verhalen, stripverhalen, kunstwerken en andere activiteiten nemen we jou mee op sleeptouw doorheen ons boeiende verleden. We laten je kennismaken met de wondere wereld van grote en kleine geschiedenishelden uit mythes, sagen, legendes … Zo kom je heel wat te weten over de fantastische avonturen van de zwerver Odysseus, over de tragische liefdesverhalen van Orfeus & Eurydice of Romeo & Julia, maar ook verhalen uit de geschiedenis van Kortrijk en onze school komen aan bod. We nodigen een auteur/​illustrator van jeugdboeken uit die komt vertellen over het boeiende ontstaan van een boek en gaan achteraf op creatieve manier aan de slag om een verhaal via de techniek van stop-motion tot leven te wekken.

Schrijf je nu in

Je bent nog niet ingeschreven? Geen paniek! Ontdek hier alles wat je moet weten om in te schrijven.

Ja, ik wil inschrijven