UGent en Breendonk

Op 6 februari trokken de zesdejaars naar de UGent voor een workshop rond multiplechoicevragen. Na de middag bezochten ze Fort Breendonk.

Op 6 februari 2023 stonden alle zesdes een uurtje vroeger op, want om 7.30 uur werden we verwacht aan de schoolpoort. Het was geen onmogelijke opgave, het is ons gelukt! We zijn tijdig kunnen vertrekken – en dat op een maandagochtend in een propvolle dubbeldekker richting Gent. 

Daar aangekomen, maakten we een korte wandeling naar de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent en konden zo het hart van de studentenstad bezichtigen in de vroege uurtjes. Op de Campus Tweekerken volgden we een workshop over multiplechoicevragen. Het verschil tussen giscorrectie en de hogere cesuur’ – het evaluatiesysteem waarmee men in Gent werkt – werd grondig besproken aan de hand van een proefexamen dat we ter plekke aflegden. Eerst waren er 10 vragen om je algemene kennis te toetsen, daarna 5 vragen met betrekking tot tekstanalyse en ten slotte 5 vragen die gingen over een economische tekst die we in de klas reeds doornamen. De vragen werden op een interactieve manier nabesproken en tussen iedere vragenreeks was er een woordje uitleg. 

Na een gezellige middagpauze bracht de bus ons naar onze volgende bestemming: Fort Breendonk. Daar werden we per klas begroet door een gids en werden we meteen meegetrokken in het boeiende verhaal van Breendonk en zijn bewogen geschiedenis. Een ervaren gids nam ons mee op pad doorheen het Fort en ondersteunde de gidsbeurt met ontroerende getuigenissen. Uitleg krijgen over de grote inbreuken op mensenrechten die daar plaatsvonden, is natuurlijk niet iets wat je leuk’ kan noemen, daarom omschrijven we het bezoek aan Breendonk liever als aangrijpend, leerrijk en interessant. Het was een uitstap die zeker de moeite waard is en die we niet snel zullen vergeten.

Elise Devos (klas 63)

2023 02 06 U Gent